LUTFISKPUDDING MED SKIRAT SMÖR

4 PORTIONER
1 kg lutfisk
250 g mandelpotatis
2 små finhackade gula lökar
1/2 huvud savoykål
SÅS:
2 msk vetemjöl
2 msk smör
4 dl gräddmjölk
skånsk senap
salt, peppar från kvarnen
ÄGGSTANNING:
4 ägg
4 dl gräddmjölk
salt, peppar från kvarnen

Koka lutfisken enligt anvisning på förpackningen.

Låt lutfisken svalna. Plocka den i mindre bitar. Rensa bort skinn och ben. Ställ åt sidan.

Skala mandelpotatisen. Koka den i lätt saltat vatten. Den mosar sig kanske en aning, men det gör ingenting.

Strimla kålen ganska grovt. Koka den i lätt saltat vatten. Låt den rinna av väl.

Fräs löken i litet smör utan att den får ta färg.

Koka såsen på vanligt sätt. Salta och peppra. Krydda med senap efter smak.

Sätt ugnen på 175°. Låt den bli varm.

Smöra en lagom stor ugnssäker form. Bottna med potatisen skuren i skivor. Lägg på lutfisken och löken. Salta och peppra en aning. Ringla över såsen. Lägg på savoykålen.

Vispa ihop ägg och mjölk. Salta och peppra. Häll äggstanningen över kålen i formen. Stick med en gaffel, så äggstanningen fördelar sig jämt i formen.

Grädda puddingen i ugnen ca 15 minuter, så den får vacker färg. Täck formen med aluminiumfolie. Sänk värmen till 130 – 140°. Grädda vidare till äggstanningen stelnat, cirka 45 minuter.

Bjud puddingen med skirat smör.

LUTFISKPUDDING MED SKIRAT SMÖR

4 PORTIONER
1 kg lutfisk
250 g mandelpotatis
2 små finhackade gula lökar
1/2 huvud savoykål
SÅS:
2 msk vetemjöl
2 msk smör
4 dl gräddmjölk
skånsk senap
salt, peppar från kvarnen
ÄGGSTANNING:
4 ägg
4 dl gräddmjölk
salt, peppar från kvarnen

Koka lutfisken enligt anvisning på förpackningen.

Låt lutfisken svalna. Plocka den i mindre bitar. Rensa bort skinn och ben. Ställ åt sidan.

Skala mandelpotatisen. Koka den i lätt saltat vatten. Den mosar sig kanske en aning, men det gör ingenting.

Strimla kålen ganska grovt. Koka den i lätt saltat vatten. Låt den rinna av väl.

Fräs löken i litet smör utan att den får ta färg.

Koka såsen på vanligt sätt. Salta och peppra. Krydda med senap efter smak.

Sätt ugnen på 175°. Låt den bli varm.

Smöra en lagom stor ugnssäker form. Bottna med potatisen skuren i skivor. Lägg på lutfisken och löken. Salta och peppra en aning. Ringla över såsen. Lägg på savoykålen.

Vispa ihop ägg och mjölk. Salta och peppra. Häll äggstanningen över kålen i formen. Stick med en gaffel, så äggstanningen fördelar sig jämt i formen.

Grädda puddingen i ugnen ca 15 minuter, så den får vacker färg. Täck formen med aluminiumfolie. Sänk värmen till 130 – 140°. Grädda vidare till äggstanningen stelnat, cirka 45 minuter.

Bjud puddingen med skirat smör.