LUTFISK PÅ ÄGGAKAKA MED BONDSÅS
4 PORTIONER
4 portioner lutfisk
hackad gräslök
rostade kavringkrutonger
ÄGGKAKA:
1/2 dl vetemjöl
5 dl mjölk
6 ägg
1/2 tsk salt
BONDSÅS:
250 g rimmat fläsk
1 finhackad gul lök
1/2 msk smör
1 tsk vetemjöl
salt
nymalen vitpeppar
2 – 3 dl mjölk
1/2 dl grädde
KAVRINGKRUTONGER:
4 skivor kavring
Sätt ugnen på 225°
Vispa samman mjölet och hälften av mjölken till en slät smet. Tillsätt resten av mjölken. Vispa i äggen. Krydda med saltet. Häll smeten i en välsmord ugnssäker stekpanna eller form. Grädda mitt i ugnen tills smeten stelnat och höjt sig, cirka 15 minuter.
Strimla fläsket. Bryn det lätt i smöret. Rör ner löken. Låt den bryna med. Krydda med salt och peppar, försiktigt med saltet. Strö över mjölet. Späd med mjölken och grädden. Koka några minuter till simmig konsistens. Smaka av. Krydda ytterligare om så behövs.
Skär kavringen i tärningar. Rosta dem lätt i torr stekpanna.
Koka lutfisken enligt anvisning på förpackningen.
Lägg lutfisken mitt på äggakakan. Krydda med lite salt och kryddpeppar. Häll över såsen. Strö på gräslöken. Avsluta med kavringkrutongerna.
LUTFISK PÅ ÄGGAKAKA MED BONDSÅS
4 PORTIONER
4 portioner lutfisk
hackad gräslök
rostade kavringkrutonger
ÄGGKAKA:
1/2 dl vetemjöl
5 dl mjölk
6 ägg
1/2 tsk salt
BONDSÅS:
250 g rimmat fläsk
1 finhackad gul lök
1/2 msk smör
1 tsk vetemjöl
salt
nymalen vitpeppar
2 – 3 dl mjölk
1/2 dl grädde
KAVRINGKRUTONGER:
4 skivor kavring
Sätt ugnen på 225°. Låt den bli varm.
Vispa samman mjölet och hälften av mjölken till en slät smet. Tillsätt resten av mjölken. Vispa i äggen. Krydda med saltet. Häll smeten i en välsmord ugnssäker stekpanna eller form. Grädda mitt i ugnen tills smeten stelnat och höjt sig, cirka 15 minuter.
Strimla fläsket. Bryn det lätt i smöret. Rör ner löken. Låt den bryna med. Krydda med salt och peppar, försiktigt med saltet. Strö över mjölet. Späd med mjölken och grädden. Koka några minuter till simmig konsistens. Smaka av. Krydda ytterligare om så behövs.
Skär kavringen i tärningar. Rosta dem lätt i torr stekpanna.
Koka lutfisken enligt anvisning på förpackningen.
Lägg lutfisken mitt på äggakakan. Krydda med lite salt och kryddpeppar. Häll över såsen. Strö på gräslöken. Avsluta med kavringkrutongerna.