LUTFISK MED ANSJOVIS- OCH KAPRISSÅS
4 PORTIONER
2 kg lutfisk
1 msk salt
1 – 2 dl vatten
SÅS:
2 äggulor
1 tsk fransk senap
1 knivsudd vitpeppar
2 tsk vinäger eller
1 msk citronsaft
(1 – 1 1/2 tsk socker)
3 dl vispgrädde
12 ansjovisfiléer
2 msk kapris
Tillaga lutfisken enligt anvisning på förpackningen.
Rör äggulorna med vinäger, senap och socker. Krydda med salt och vitpeppar. Slå grädden till hårt skum. Rör ner grädden litet i sänder i äggsmeten. Tänk på att grädden och äggsmeten skall ha samma temperatur. Hacka ansjovisfiléerna och kaprisen. Rör ner dem i såsen. Ställ såsen i kylskåpet. Bjud med kokt potatis, honungsglaserade svartrötter och gärna kokta rödbetor.
LUTFISK MED ANSJOVIS- OCH KAPRISSÅS
4 PORTIONER
2 kg lutfisk
1 msk salt
1 – 2 dl vatten
SÅS:
2 äggulor
1 tsk fransk senap
1 knivsudd vitpeppar
2 tsk vinäger eller
1 msk citronsaft
(1 – 1 1/2 tsk socker)
3 dl vispgrädde
12 ansjovisfiléer
2 msk kapris
Gnid in fisken med salt. Lägg den med skinnsidan ner på ett smort ugnssäkert fat. Täck fatet med aluminiumfolie. Låt stå i ugn 200 grader, ca 45 min. Häll av vattnet.
Rör äggulorna med vinäger, senap och socker. Krydda med salt och vitpeppar. Slå grädden till hårt skum. Rör ner grädden litet i sänder i äggsmeten. Tänk på att grädden och äggsmeten skall ha samma temperatur. Hacka ansjovisfiléerna och kaprisen. Rör ner dem i såsen. Ställ såsen i kylskåpet. Bjud med kokt potatis, honungsglaserade svartrötter och gärna kokta rödbetor.