LUTFISK ”ESCABECHE” MED ÖRTSALLAD OCH ROSTAD AIOLI
4 PORTIONER
600 g lutfisk
salt och peppar
ESCABECHEMARINAD:
1 schalottenlök
1 cm ingefära
1 klyfta vitlök
1/2 näve färsk koriander
saften av 1 citron
1 msk vit vinäger
1 påse saffran
1 msk curry
1 msk korianderfrö
1/2 dl olivolja
ÖRTSALLAD:
1 tomat
1 rödlök
1 msk olivolja
1 msk escabechemarinad som lutfisken bakats i
blandade örter som basilika, bladpersilja, dill, mynta och körvel, koriander är ett måste
salt, vitpeppar
AIOLI:
5 klyftor vitlök
1 dl olivolja
1 äggula
1 msk vatten
1/2 msk fransk senap, ljus Dijonsenap
saften av 1 citron
salt, vitpeppar
Hacka grovt alla ingredienser till marinaden. Fräs i olivoljan. Häll i 6 msk vatten. Koka upp. Mixa. Smaka av med salt och peppar.
Skär lutfisken i 5 mm tjocka skivor. Lägg på djup plåt. Salta och peppra på skivorna. Låt stå i 10 minuter.
Sätt ugnen på 150°. Låt den bli varm.
Slå marinaden kokande över fisken. Baka den färdig i ugnen i ca 5 minuter. Ta ut fisken. Ställ den att kallna i sitt spad.
Skiva tomaten och löken så fint som det går. Blanda med olivolja, marinad från fisken och örterna. Smaka av med salt och peppar.
Skala vitlöken. Stek klyftorna sakta i olivoljan tills de är mjuka och gyllenbruna. Mixa vitlöken i oljan till en slät sås. Vispa äggulan, vattnet och senapen. Slå i vitlöksoljan lite i taget. Smaka av med citronsaft, salt och peppar.
SERVERING.
Fördela lutfisken på fyra tallrikar. Ringla marinad över. Toppa med salladen. Bjud med grillat eller rostat bröd och aiolin i en skål för sig.
LUTFISK ”ESCABECHE” MED ÖRTSALLAD OCH ROSTAD AIOLI
4 PORTIONER
600 g lutfisk
salt och peppar
ESCABECHEMARINAD:
1 schalottenlök
1 cm ingefära
1 klyfta vitlök
1/2 näve färsk koriander
saften av 1 citron
1 msk vit vinäger
1 påse saffran
1 msk curry
1 msk korianderfrö
1/2 dl olivolja
ÖRTSALLAD:
1 tomat
1 rödlök
1 msk olivolja
1 msk escabechemarinad som lutfisken bakats i
blandade örter som basilika, bladpersilja, dill, mynta och körvel, koriander är ett måste
salt, vitpeppar
AIOLI:
5 klyftor vitlök
1 dl olivolja
1 äggula
1 msk vatten
1/2 msk fransk senap, ljus Dijonsenap
saften av 1 citron
salt, vitpeppar
Hacka grovt alla ingredienser till marinaden. Fräs i olivoljan. Häll i 6 msk vatten. Koka upp. Mixa. Smaka av med salt och peppar.
Skär lutfisken i 5 mm tjocka skivor. Lägg på djup plåt. Salta och peppra på skivorna. Låt stå i 10 minuter.
Sätt ugnen på 150°. Låt den bli varm.
Slå marinaden kokande över fisken. Baka den färdig i ugnen i ca 5 minuter. Ta ut fisken. Ställ den att kallna i sitt spad.
Skiva tomaten och löken så fint som det går. Blanda med olivolja, marinad från fisken och örterna. Smaka av med salt och peppar.
Skala vitlöken. Stek klyftorna sakta i olivoljan tills de är mjuka och gyllenbruna. Mixa vitlöken i oljan till en slät sås. Vispa äggulan, vattnet och senapen. Slå i vitlöksoljan lite i taget. Smaka av med citronsaft, salt och peppar.
SERVERING.
Fördela lutfisken på fyra tallrikar. Ringla marinad över. Toppa med salladen. Bjud med grillat eller rostat bröd och aiolin i en skål för sig.