LUTFISK MED SYLTADE KANTARELLER OCH ROTFRUKTER

4 PORTIONER
1 paket lutfisk
2 tsk salt

SYLTADE ROTFRUKTER:
3 dl vatten
2 1/4 dl ättiksprit
2 1/4 dl socker
15 kryddpepparkorn
5 lagerblad
10 hela nejlikor
1 kryddmått riven muskotnöt
2 msk senapsfrö
10 vitpepparkorn
2 cm skalad och skivad pepparrot
250 g kantareller
1 stor morot
1 palsternacka
1 liten rotselleri
SÅS:
3 msk äppelcidervinäger
2 msk senapsfrö
2 dl fiskfond
1 dl vittvin
3 dl grädde
salt, nymalen vitpeppar från kvarnen
1 svenskt äpple, skalat och fint tärnat

SYLTADE ROTFRUKTER
Koka upp vatten, ättika och socker tillsammans med kryddorna och pepparroten. Koka 5 minuter. Ta kastrullen av värmen. Putsa kantarellerna. Skär dem i bitar om de är stora. Små svampar får gärna vara hela.

Skala rotsakerna. Strimla dem fint, typ spagetti.

Lägg svamp och rotfrukter i en bunke som tål värme. Koka upp lagen igen. Häll den kokande lagen över svampen och rotfrukterna. Täck med ett lock eller plastfilm. Ställ att svalna.

Laga gärna till svampen och rotfrukterna några dagar i förväg.

SÅS
Krossa senapskornen lätt. Lägg dem i en kopp i äppelcidervinägern.

Koka upp fiskfond och vitt vin. Koka ihop till ca 2 dl återstår. Häll i grädden. Småputtra till ca 4 dl återstår. Rör i senap och vinägerblandningen. Koka upp på nytt. Salta och peppra.

Skala och tärna äpplet fint. Lägg tärningarna under fuktat papper tills lutfisken skall serveras.

LUTFISK
Koka lutfisken enligt anvisning på förpackningen.

SERVERING
Sila av lagen från svampen och rotfrukterna. Lägg gärna tillbaka kryddorna. Fördela lutfisken på fyra varma tallrikar. Lägg en hög med svamp och rotfrukter bredvid, kall eller ljummen efter tycke och smak. Lägg äppelbitarna i den varma senapssåsen. Häll lite sås över varje bit lutfisk. Servera resten av såsen för sig. Bjud med nykokt potatis, gärna mandelpotatis.

LUTFISK MED SYLTADE KANTARELLER OCH ROTFRUKTER

4 PORTIONER
1 paket lutfisk
2 tsk salt

SYLTADE ROTFRUKTER:
3 dl vatten
2 1/4 dl ättiksprit
2 1/4 dl socker
15 kryddpepparkorn
5 lagerblad
10 hela nejlikor
1 kryddmått riven muskotnöt
2 msk senapsfrö
10 vitpepparkorn
2 cm skalad och skivad pepparrot
250 g kantareller
1 stor morot
1 palsternacka
1 liten rotselleri
SÅS:
3 msk äppelcidervinäger
2 msk senapsfrö
2 dl fiskfond
1 dl vittvin
3 dl grädde
salt, nymalen vitpeppar från kvarnen
1 svenskt äpple, skalat och fint tärnat

SYLTADE ROTFRUKTER
Koka upp vatten, ättika och socker tillsammans med kryddorna och pepparroten. Koka 5 minuter. Ta kastrullen av värmen. Putsa kantarellerna. Skär dem i bitar om de är stora. Små svampar får gärna vara hela.

Skala rotsakerna. Strimla dem fint, typ spagetti.

Lägg svamp och rotfrukter i en bunke som tål värme. Koka upp lagen igen. Häll den kokande lagen över svampen och rotfrukterna. Täck med ett lock eller plastfilm. Ställ att svalna.

Laga gärna till svampen och rotfrukterna några dagar i förväg.

SÅS
Krossa senapskornen lätt. Lägg dem i en kopp i äppelcidervinägern.

Koka upp fiskfond och vitt vin. Koka ihop till ca 2 dl återstår. Häll i grädden. Småputtra till ca 4 dl återstår. Rör i senap och vinägerblandningen. Koka upp på nytt. Salta och peppra.

Skala och tärna äpplet fint. Lägg tärningarna under fuktat papper tills lutfisken skall serveras.

LUTFISK
Koka lutfisken enligt anvisning på förpackningen.

SERVERING
Sila av lagen från svampen och rotfrukterna. Lägg gärna tillbaka kryddorna. Fördela lutfisken på fyra varma tallrikar. Lägg en hög med svamp och rotfrukter bredvid, kall eller ljummen efter tycke och smak. Lägg äppelbitarna i den varma senapssåsen. Häll lite sås över varje bit lutfisk. Servera resten av såsen för sig. Bjud med nykokt potatis, gärna mandelpotatis.