lutfisk_i_dillsas_m_ansjovis

Lutfisk i dillsås med ansjovis

4 portioner

2 kilo skinn- och benfri lutfisk

SÅS:
2 msk smör
3 msk vetemjöl
3 dl vispgrädde eller gräddmjölk
1 knippe dill
8 ansjovisfiléer

Skär lutfiskfiléerna i vackra, stora bitar. Koka lutfisken enligt anvisning på förpackningen.

Lägg ner lutfiskbitarna i vattnet. Låt det koka upp mellan varannan bit. Det skall bara sjuda.

Lutfiskbitarna flyter upp till ytan, vartefter de är färdigkokta. Tag upp dem med hålslev. Låt de rinna av väl. Håll dem varma. Gör en vit sås på vanligt sätt. Späd den med litet av lutfiskspadet till god smak. Koka ihop såsen. Smaka av med salt och nymalen vit-peppar. Sila såsen.

Repa under tiden dillen. Hacka den fint. Rör ner den i såsen. Värm lutfisken i såsen. Fördela lutfisk och sås på fyra varma tallrikar. Lägg en ansjovisfilé på varje lutfiskbit.

Bjud med nykokt dilldoftande potatis.