BER_8166

Lutfisk är nyttigt

NORDATLANTENS HÄLSOKOST

Det är glädjande att intresset för fisk hunnit ikapp de gamla näringsrekommendationerna. Allt fler svenskar äter fisk idag och har fattat tycke för havets läckerheter.
Det är idag enbart 12 % av svenska folket som på grund av allergi eller matpreferenser inte äter fisk. Varför intresset för fisk har ökat är inte helt klarlagt, men en trolig bidragande orsak är att duktiga kockar har skapat spännande och nya rätter med fisk.

BER_8089All fisk är mager mat. Lutfisken är extremt mager och nyttig och består nästan helt av värdefullt protein. Den innehåller bara 25 kalorier per 100 g och är rik på omega-3-fetter, fetter som vi behöver för att må bra. Fett i fisk har utmärkta hälsoeffekter på blodets levringssystem och motverkar nedbrytande processer i kroppen. Detta fett behövs även för våra nervtrådar, leder och hud.

BER_8283Du blir klokare av fisk – en gammal skröna eller bara ett tokigt påhitt? Faktum är att studier antyder att fiskätare klarar sig lite bättre i skolan och att dyslektiker som ofta serveras fisk får lättare att skriva och läsa. Ålänningarna hävdar att deras höga intelligens beror på deras stora aptit på strömming. Om en rätt blir nyttig eller inte beror mycket på vilka tillbehör som serveras. Tänker vi oss för och väljer de rätta tillbehören finns det alla förutsättningar för att laga lutfisken till nyttig smalmat. Det gäller för klassisk lutfisk, men framförallt för den moderna lutfisken, som ju ofta finns i rätter där vi hämtar inspiration och spännande smaker från Medelhavets kök.